11 sep

Personal Rapid Transit

Onlangs kwam een goede vriend uit Amerika langs om eens gezellig bij te praten. We hadden elkaar lang niet gezien. Datzelfde gold voor de stad Amsterdam, waar hij al sinds zijn studententijd niet meer geweest was. Hij vond dat ik enorm was verandert. Dit integendeel tot de stad waar hij zijn studie Planologie gevolgd heeft. In Amerika is hij momenteel bezig met een groot project waarbij hij zich bezig houdt met de infrastructuur in een nieuwe suburb. Hij schrok van het straatbeeld en zei dat wij hier in Nederland mijlenver achterlopen op het gebied van  personen vervoer. De vertraagde treinen zijn in Amerika met de Personal Rapid Transit verleden tijd.

Voordelen van de PRT op een rijtje

Nederland profileert zich als een kenniseconomie. Ondanks de vele technologische ontwikkelingen die er gaande zijn, zien we dit helaas nog weinig terug in de praktijk. Op dit gebied zijn ze in Amerika al veel verder, waar de Personal Rapid Transit al niet meer weg te denken is uit het dagelijks leven. 2getthere is een bedrijf die PRT ontwikkelt en op de markt brengt. Om de PRT ook in Nederland op de rit te krijgen, zet ik een aantal voordelen op een rijtje:

  • Automatische besturing: Geen stress meer achter het stuur met de automatisch bediening van de PRT. Je glijdt boven het verkeer terwijl jij lekker je krantje aan het lezen bent.
  • 24/7 beschikbaar: Dienstregelingen zijn verleden tijd. Met de Personal Rapid Transit reis je dag en nacht. Er staat altijd een wagen voor je klaar.
  • Direct naar je bestemming: Tijdens je rit maakt de PRT geen onnodige tussenstops bij andere stations. Je wordt direct bij de door jouw geselecteerd bestemming afgezet.
  • Geen parkeerproblemen: Het zoeken naar een parkeerplek hoeft niet langer wanneer je reist met deze nieuwe vorm van transport. De wagen rijd na je aankomst door na de volgende bestemming.